Zaak Rachid M’Barki veroorzaakt paniek onder Frans-Marokkaanse journalisten

Tags : Frankrijk, Marokko, pers, lobby, BFMTV, Rachid M’Barki, Westelijke Sahara,

Het ontslag van BFMTV-journalist Rachid M’Barki vanwege onder meer zijn partijdigheid in het conflict in de Westelijke Sahara zal waarschijnlijk paniek veroorzaken bij Frans-Marokkaanse journalisten die actief zijn bij Franse zenders, waaronder France2, dat in 2017 schuldig werd bevonden aan partijdigheid ten gunste van Marokko in het conflict met de Sahrawi.

In deze documentaire, die het standpunt van Marokko over de Westelijke Sahara doorgeeft, leent Ali Baddou zijn stem aan de beelden van Yann-Artus Bertrand. Volgens MRAP is de documentaire een « advertorial gefinancierd door het land dat zich in een flatteus daglicht wil stellen en in feite een propagandamiddel voor de Marokkaanse regering ». Hier is de volledige tekst van zijn commentaar:

France 2 relais van de Marokkaanse macht?

In juni 2017 zond de publieke zender France 2 een documentaire film « Marokko vanuit de lucht » uit met vliegtuigfoto’s van Yann Arthus Bertrand en commentaar van journalist Ali Baddou. Deze film, waarin Marokko wordt opgehemeld en zijn ontwikkeling en democratie worden geprezen, droeg bij tot de verkeerde informatie van het Franse publiek, met name door in strijd met het internationaal recht te beweren dat de Westelijke Sahara een Marokkaanse provincie is. In 2017 had deze film talrijke reacties uitgelokt in de pers en bij de bemiddelaar van France Télévision, wat de fotograaf ertoe bracht te preciseren dat hij « zich associeerde met de pijn van het Saharaanse volk en het door de Verenigde Naties geëiste democratische proces steunde ».


De directie van France 2 heeft geen rekening gehouden met zijn opmerkingen, noch met de protesten, aangezien zij de film op dinsdag 10 december opnieuw heeft uitgezonden. De MRAP, die door vele plaatselijke comités is gewaarschuwd, hekelt de heruitzending van deze film die lijkt op een door het land gefinancierde advertorial die zich in een flatteus daglicht wil stellen en in feite een propagandamiddel van de Marokkaanse machthebbers is. Dakhla en El Aaiun worden voorgesteld als Marokkaanse steden.

De documentaire, die niet zuinig is met luchtbeelden, laat niets zien van de 2700 km lange zandmuur die het grondgebied van de Westelijke Sahara verdeelt en de Saharaanse families van elkaar scheidt. De dithyrambische commentaren van Ali Baddou geven openlijk de standpunten van de Marokkaanse regering weer; hij gaat zelfs zover te beweren dat de « Groene Mars » van november 1975 bedoeld was om de « zuidelijke provincies » op vreedzame wijze te bevrijden van de Spaanse bezetting, terwijl het het begin was van de illegale bezetting en kolonisatie van de Westelijke Sahara die door de VN-Veiligheidsraad is veroordeeld.

Op de kaart van Marokko, die meermaals is gepresenteerd, staat het grondgebied van de Westelijke Sahara, terwijl geen enkel land ter wereld de soevereiniteit van Marokko erkent. In 2016 en 2018 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU) het advies van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag van oktober 1975 bevestigd door duidelijk te stellen dat Marokko en de Westelijke Sahara volgens het internationaal recht twee verschillende en afzonderlijke entiteiten zijn. De Westelijke Sahara wordt door de VN beschouwd als een niet-zelfbesturend gebied in het proces van dekolonisatie. Sinds 1991 is een VN-missie (Minurso) belast met de organisatie van een referendum over zelfbeschikking, dat nog niet is gehouden wegens obstructie door Marokko, gesteund door sommige landen, waaronder Frankrijk.

In naam van het recht van de kijkers op correcte informatie en het recht van het Saharawi-volk op objectieve informatie over de situatie in de Westelijke Sahara verzoekt MRAP de directie van France 2 een film over de Westelijke Sahara uit te zenden (zoals de film « Children of the Clouds » van Javier Bardem, die in Spanje de Goya-prijs heeft gekregen) en een debat over het conflict in de Westelijke Sahara te organiseren door het woord te geven aan internationale juristen, academici, leiders van Franse, Marokkaanse en Sahrawi-verenigingen en natuurlijk vertegenwoordigers van het Polisario-front, dat strijdt voor zelfbeschikking en onafhankelijkheid van het Sahrawi-volk.

Parijs op 13 december 2019

#Marokko #Frankrijk #Press #Rachid_Mbarki @France2tv #BFMTV #Team_Jorge