Duitsland arresteert Marokkaanse burger wegens vermeende spionage

Tags : Marokko, Duitsland, spionage, Hirak, Rif,

Volgens Duitse aanklagers werkte de verdachte samen met de inlichtingendienst van Rabat en zou hij een Marokkaanse protestbeweging hebben bespioneerd.

Een Duitse rechter heeft maandag een Marokkaanse onderdaan in hechtenis genomen die verdacht wordt van het bespioneren van mede-Marokkanen die in Duitsland wonen en die deel uitmaken van een beweging die zich verzet tegen de autoriteiten van hun land .

De man, volgens de Duitse privacyregels alleen geïdentificeerd als Mohamed A., werd maandag gearresteerd in de westelijke stad Keulen, zei het Duitse federale parket in een verklaring. Ook zijn pand werd doorzocht.

Waarom is de man aangehouden?
Het bureau zei dat hij « er sterk van wordt verdacht voor een Marokkaanse inlichtingendienst te hebben gewerkt » in de periode tussen half april 2021 en maart 2022.

« Hij deelde informatie over ten minste één persoon », aldus het kantoor.

De verdachte zou aanhangers van de HIRAK-beweging hebben bespioneerd.

HIRAK is een Marokkaanse protestbeweging die eind 2016 uitbrak in het noordelijke, verarmde Rifgebied, nadat een venter in een vuilniswagen werd doodgedrukt toen hij probeerde de vis die hij verkocht bij de politie terug te halen.

De leider van de beweging, Nasser Zefzafi, werd later gearresteerd en veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf.

DW, 15/11/2022

#Marokko #Hirak #Rif #Spionage